top of page

CHIMWEMWE OCH HAMUDAN

FÖRE

Chimwemwe Nandewe, 22, är gravid i 8:e månaden med sitt första barn. 

Hur känns det att bli förälder snart? 

"Jag är redo. Jag kommer se till att barnet kommer gå i skolan och se till att barnet får sina basbehov tillgodosedda."

 

Vad oroar dig när det kommer till att ha barn?

"Att inte ha tillräckligt med pengar för att kunna försörja barnet är den absolut största oron. Att ha rent vatten underlättar naturligtvis. Men om vi behöver t ex köpa tvål? Jag behöver en anställning så att vi har en stabil inkomst framöver. Även nu som en gravid kvinna är det svårt att köpa mat då jag behöver särskilt näringsrik kost."

När det gäller tillgång till rent vatten, kan du beskriva livet före och efter borrhålet?

"Förut var vi tvungna att gå långt för att få tag i vatten. Vattenkällan låg väldigt grunt och var med största sannolikhet förorenad. Jag led ofta av diarré och var ofta sjuk. Nu när vi har ett borrhål är det mycket lättare. Det ligger nära huset vilket underlättar enormt för mig som gravid att hämta vatten."

VFMLW96_220_WaterAid_ Dennis Lupenga.jpg

WaterAid/Dennis Lupenga

Chimwemwe Kalewa_Zomba_Malawi_October_2021_Moyna Mwenye.jpg

WaterAidMoyna Mwenye

Chimwemwe berättar att pappans familj visat glädje för barnet och att det var de som namngav honom.
 

"De kom med pengar och gåvor. De döpte honom till Hamudan."
 

För Chimwemwe har WaterAids och The Hunger Projects insatser varit värdefulla. 
 

"Vi har lärt oss mycket om vikten av att förbereda mat i en hygienisk miljö och med borrhålet så nära är det enkelt att tvätta händerna och hålla allt rent. Jag har även lärt mig betydelsen av att ha en egen köksträdgård och odla varierade grödor. Det betyder mycket."
 

Chimwemwe berättar att mat som tillagats med rent vatten smakar mycket bättre. Hon känner sig mer självsäker och trygg när hon lagar mat och vet att resultatet blir bra.

 

Vad hoppas du på när det gäller ditt barn?

"Att barnet ska få den bästa utbildningen och bli Malawis president. Jag vill att han ska bli känd i Malawi", skrattar hon. 
 

EFTER

Chimwemwe födde sitt barn på Pirimitisjukhuset med sin mamma vid sin sida. Hon födde en frisk son som vägde 2,8 kg. Chimwemwe är ensamstående sedan hennes man lämnade henne när hon var gravid, och bor med sin bebis i en del av hennes föräldrars hus.

"Livet har varit stressigt sedan jag födde. Min man lämnade mig när jag minst anade det. En dag vaknade han och packade sina väskor och det var sista gången jag såg honom. Min mamma och styvpappa har stöttat mig på alla sätt de kan."
 

Chimwemwe Kalewa_Zomba_Malawi_October_2021_Moyna Mwenye(1).jpg

WaterAidMoyna Mwenye

bottom of page