top of page

IVY OCH DESIRE

FÖRE

Ivy Banda, 21 år, bor i byn Mtokota med sin man och deras två barn, Mphatso som är 4 år och den två månader gamla dottern Desire.

 

”När min första son föddes fanns det inget rent vatten i byn. Vi var tvungna att gå långt till en grannby och köa för vatten, det enda vattnet vi hade var från oskyddade grunda brunnar. Jag var tvungen att gå upp väldigt tidigt för att komma hem i tid och göra frukost till min familj.”

 

EFTER

Under Ivys andra graviditet, 2021, var det annorlunda. Numera har de rent vatten inom kort gångavstånd. Hon beskriver hur näring och rent vatten hänger ihop.

 

”Det är lättare att utföra hushållsarbeten nu, och det går mycket fortare! Tillgången till vatten har gjort livet bättre. Det hänger också ihop med matlagning, att inte ha tillgång till vatten i närheten gör det svårt att laga bra mat.”

Ivy Banda_Zomba_Malawi_May_2021_Dennis Lupenga(4).jpg

WaterAid/Dennis Lupenga

Ivy Banda_Zomba_Malawi_October_2021_Moyna Mwenye(3).jpg

WaterAidMoyna Mwenye

Ivy födde sitt barn på sjukhuset Pirimiti. Det var en normal förlossning och hon födde en frisk och sund dotter. Bebisen vägde 3 100 gram när hon kom. Nu har hon precis blivit två månader gammal och Ivy beskriver hur spännande det är att se henne växa varje dag.

 

”Det är tuffare att få det att gå runt med två barn, eftersom matpriserna har skjutit i höjden de senaste åren. Men lyckan jag får från henne är starkare än våra finansiella problem!”
 

”Jag döpte henne till Desire för det var min enda vilja att ha en liten flicka. Mitt första barn är en pojke och döptes efter hans farföräldrar. Nu var det min tur att välja namn till mitt barn.”

Ivy är alltid gästvänlig och öppnar dörrarna när hon lagar mat. Många grannar och vänner kommer förbi deras hem. När hon lagar mat sparar hon några tallrikar till sin son och två andra barn som kommer och leker hemma hos henne. "Det malawiska sättet", ler hon.

 

”Föreställ dig att inte ta hand om de där barnen när de kom hit för att leka, vad skulle hända om min son en dag leker hemma hos dem? Jag skulle vilja att han behandlas på samma sätt som jag behandlar deras barn.”

 

Finns det en koppling mellan rent vatten och maten du och din familj äter?

 

”Absolut, ja! Utan rent vatten är det svårt att laga bra mat. Sen går det också snabbare att utföra alla hushållssysslorna nu. Idag kan vi på två minuter gå och hämta vatten från brunnen.”

Ivy Banda_Zomba_Malawi_October_2021_Moyna Mwenye(1).jpg

WaterAidMoyna Mwenye

bottom of page