top of page

MARY OCH EVONE

FÖRE

Mary Mokowa är 31 år och kommer från byn Mtokota i Zombaregionen. Hon är gravid i åttonde månaden och har två döttrar sedan tidigare. Hon arbetar hårt för att försörja sin familj och få ihop pengar till mat, men berättar att det är tufft.

 

"Det här blir min sista graviditet, jag har svårt som det är att försörja mina barn och släktingar."

 

Tyvärr har Mary tidigare förlorat en son till följd av diarré.

"Det enda tillgängliga vattnet som vi använde på den tiden var smutsigt och fullt av bakterier. Jag hämtade oftast vatten från någon grund brunn mitt i någon trädgård där många människor och till och med djur försåg sig med vatten. Mitt tredje barn dog när han var ett år och tre månader gammal på grund av diarré. Hade vi haft ett borrhål då tror jag inte att jag skulle förlorat min son."

Mary delar en liten köksträdgård med sin syster, där de odlar majs och andra grönsaker.

"Sådana initiativ gör att vi kan försörja våra familjer. Till vardagsmat äter vi majsgröt med tillagade grönsaker."

VFMLW96_108_WaterAid_ Dennis Lupenga.jpg

WaterAid/Dennis Lupenga

Mary Makowa_Zomba_Malawi_May_2021_Dennis Lupenga(3).jpg

WaterAid/Dennis Lupenga

Hur har din graviditet varit?

 

"Det största problemet har varit att få tag i tillräckligt med näringsrik och varierad mat. Förra året var jordbruket dåligt på grund av gräshoppor som förstörde skörden. Att vara gravid kräver att jag håller en balanserad kost, men det har varit svårt. Jag hoppas att mitt barn föds friskt ändå."

 

Hur skulle du vilja att ditt barn blir när hon eller han växer upp?

 

"Jag vill se mitt barn utmärka sig genom utbildning. Och mitt mål är också att se mina barn äta bra varje dag."

EFTER

Mary Mokowa har nu tre döttrar; 16 år, 11 år och nytillskottet Evone på fyra månader. Hon är ensamstående sedan hennes man lämnade henne när hon var gravid med det senaste barnet. Hon är tacksam för sina två äldsta döttrar som hjälper henne mycket.

 

”Dessa barn är gudssända, de är så hjälpsamma”, berättar Mary.

 

Mary födde en frisk bebis som döptes till Evone Mkandawire. Förlossningen, som skedde på sjukhuset, gick bra utan komplikationer.

 

”Evone vägde 2.6 kg när hon föddes och som vi såg imorse väger hon nu 7.2 kg. Vi besöker barnkliniken en gång i veckan. Trots att det är tuffa tider är min bebis frisk. Lyckligtvis har vi rent vatten i närheten och en riktig latrin, och ett sopnedkast för vårt avfall.”

 

Mary hoppas att hennes barn kommer att kunna utbilda sig och skaffa ett jobb som hon kan försörja sig på när hon växer upp.

 

”Vem vet, hon kanske kan försörja mig när jag blir gammal också”, skrattar hon.

Mary Makowa_Zomba_Malawi_October_2021_Moyna Mwenye.jpg

WaterAid/Moyna Mwenye

Mary Makowa_Zomba_Malawi_October_2021_Moyna Mwenye(2).jpg

WaterAid/Moyna Mwenye

Hon beskriver förändringen som skett sedan WaterAids och The Hunger Projects insatser.

 

”Min och min familjs hälsa har förbättrats avsevärt. Dels för att vi har tillgång till rent vatten utan att behöva gå långa distanser. Men också för att jag lärt mig hur viktigt det är med en balanserad kost för min familj.”

 

”Jag har också förstått betydelsen av min köksträdgård. Just nu är det för varmt och jag har inte kunnat underhålla den, men när det börjar regna kommer jag odla mer grönsaker.”

bottom of page